DEKD | Mali loški kruhek
Dnevi evropske kulturne dediščine
Mali loški kruhek je medeno pecivo, ki je odtisnjeno v ročno izrezbarjenih lesenih modelih z različnimi motivi in podobami. V začetku so bili kruhki namenjeni le posvetni in cerkveni gosposki. S peko medenih kruhkov so se na Loškem od začetka 18. stoletja ukvarjale nune klarise, po letu 1782 pa uršulinke. Kasneje se je peka takega peciva razširila še med ostalo prebivalstvo.
Petra Plestenjak rezbari modele za loške kruhke že dobrih 40 let, zadnjih 10 let pa tudi peče medene kruhke, ki jih je poimenovala "Poglej in pojej". Vabljeni na delavnico, kjer boste lahko medeno testo, ki ga bo pripravila, odtisnili v različnih lesenih kalupih, svoje sveže pečene kruhke pa odnesli s seboj. Ogledali si boste lahko tudi kako nastaja lesen model za loški kruhek. Že štiri stoletja občasno diši v Škofji Loki po medenih kruhkih. Ob dnevih DEKD jih boste lahko poizkusili ob kavi ali čaju v nekaterih loških lokalih.
Obvezna predhodna prijava (do 28.9.2021) na naslov: info@sokolskidom.si
Prosimo, da ob vstopu v Sokolski dom pokažete ustrezno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.