Kristalni abonma | Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Lokacija: Sokolski dom
Od:
Do:

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije
Barve miru

DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA ŠKOFIJSKE KLASIČNE GIMNAZIJE je eden od petih zborov, ki delujejo na tej šoli. V zboru pojejo dekleta, stara od 16 do 19 let. Ker je to šolski zbor, se vsako leto zamenja tretjina zasedbe. Zbor goji stilno zelo pester repertoar, od temeljnih klasičnih zborovskih del različnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi ter plesov. Posebno pozornost namenjajo poustvarjanju pri nas manj znanih avtorjev ter njihovih del in redno sodelujejo s slovenskimi skladatelji. Tako skrbijo za novo produkcijo zborovskih del za visoke glasove.
Ponašajo se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegajo najvišja mesta in posebne nagrade. Zborova zadnja večja uspeha sta bila zmaga na mednarodnem tekmovanju SummacumLauda na Dunaju 2013 in Schumann/EuropeTrophey na mednarodnem tekmovanju v Corku na Irskem leta 2014. Najmarkantnejši mednarodni uspeh pa so dekleta dosegla leta 2009 z absolutno zmago na Evroradijskem (EBU) tekmovanju Let thePeoplessing/Naj narodi pojo v Oslu, kjer so zastopala slovensko radijsko hišo in prejela prestižno nagrado TheSilver Rose Bowl/pokal srebrne vrtnice.
Koncertirajo po Sloveniji in tujini, gostovale so že v večini evropskih dežel, med drugim tudi v hiši BBC v Manchestru. Zadnja turneja leta 2015 jih je vodila v Nemčijo in na Dansko, kjer so koncertirale na povabilo svetovno znanih zborov Hannover Madchenchor in CopenhagenGirls’ Choir/Skt. AnnaePigekor.
Julija 2017 bo zbor nastopil na Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni med dvanajstimi povabljenimi in izbranimi zbori z vsega sveta. Simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu in se odvija vsaka tri leta vsakokrat na drugi celini. Na simpoziju bo zbor predstavil kar tri skladbe, napisane posebej zanje za to priložnost, in sicer dveh slovenskih skladateljev, Damijana Močnika ter Ambroža Čopija, in angleškega skladatelja Boba Chilchotta.

PROGRAM
Dekliški zbor sv. Stanislava bo nastopil s programom, ki ga bo predstavil na Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni julija 2017.

Ljudske melodije iz Bele krajine: BOG DAJ DOBRO VEČER
Lojze Lebič (1934): UROK
Ambrož Čopi (1973): HE WISHES FOR THE CLOTHS OF HEAVEN (noviteta)
William Butler Yeats (1865–1939)
Arvo Pärt (1935): PEACE UPON YOU JERUSALEM
Bob Chilcott (1955): Noviteta
Gregorijanski koral in zborovske improvizacije za petje: VENI CREATOR SPIRITUS
Damijan Močnik (1967): ERUSALEM/YERUSHALAYIM (noviteta)
Gustav Holst (1874–1934): AVE MARIA
Karin Rehnquist (1957): I HIMMELEN

Foto: Eva Boneš 

Cena posamezne vstopnice: 15€
Skupinska vstopnica (vsaj 10 oseb) za posamezen koncert je 8 €/osebo.