Zgodovina Sokolskega doma

Odločitev gradbenega odbora za gradnjo Sokolskega doma je bila sprejeta julija 1919 in kmalu za tem so tudi v resnici pričeli z gradnjo. Slovesno je bil odprt in predan svojemu namenu 26. oktobra 1922. Od takrat dalje so v domu potekale redne vadbe Sokolskega društva.

Sokolski dom

Po II. svet. vojni je z domom upravljalo Športno društvo Partizan in pod njegovim okriljem je potekala vadba za vse generacije na različnih športnih področjih. Leta 1981 je bila zgrajena nova Športna dvorana Poden in Sokolski dom oz. Partizan je zaprl svoja vrata. Zaprta so ostala vse do leta 1999, ko so člani pevskega zbora Lubnik sprožili akcijo čiščenja prostorov in oživitve starega Partizana. Prispevali so mnogo ur prostovoljnega dela in z minimalnimi sredstvi je bila dvorana še isto leto »odprta«. Za svojo so jo takoj vzela številna loška kulturna društva.
V zasilni dvorani se je vse do leta 2007 zvrstilo mnogo kulturnih prireditev in dogodkov, koncertov, plesov, predavanj ter različnih srečanj.

Sodobni kulturni center

Sokolski dom v Škofji Loki je po 87 letih obstoja dobil novo podobo. Obnovljeno stavbo Sokolskega doma namenjamo kulturi. Vsakršni. Vsem našim domačim kulturnim društvom, mnogim pevskim zborom, slikarjem, mladim in starim, vsem ki imajo kulturo radi, ki kulturo živijo in kulturo ustvarjajo. In teh je v Loki mnogo. Pa tudi tistim najboljšim profesionalnim umetnikom, glasbenikom, pevcem, slikarjem, literatom, ki bodo loško umetniško ustvarjanje obogatili, nadgradili in razširili.

Sokolski dom

Sokolski dom tako ostaja in postaja prostor druženja in zbiranja, kraj veselja in zabave, mesto srečanja in srečevanja.